LEVEÄ KUVA

LEVEÄ KUVA

perjantai 17. tammikuuta 2014

7. Lilli sairastaa

Vanhin koiramme Lilli saavuttaisi keväällä 13 vuoden kunnioitettavan iän. TODELLA toivomme että sen tämänhetkinen vointi paranisi ja saisimme iloita sen seurasta vielä kauan.

Lillä on ollut jo kahdesti keuhkokuume, jonka oireina on ollut kova yskä ja kuume. Röntgenkuvissa viime vuonna näkyi, että sillä oli fibroottista varjostumaa keuhkoissa, eli keuhkoihin on kehittynyt sidekudosta. Tämä haittaa normaalia keuhkojen toimintaa jossakin määrin. Eläinlääkärin mukaan on odotettavissa, että tauti hiljalleen edistyy ja tilanne huononee.
Tästä syystä olemme hyvin tarkkoja Lillin kanssa, kylmillä säillä sen päällä pidetään lämmintä puseroa sisälläkin.

Tällä viikolla keskiviikko-yönä se alkoi yskiä kovasti, vaikka oli ollut lämpimässä peittojen alla. Ehkä ulkona pakkasen kiristyminen vaikutti tähän, ehkä ovenraosta pääsi kylmää vaikka Lilliä ei päästetäkään ulos edes asioille, kun on pakkasta. Se osaa hienosti asioida toiletissa sanomalehdelle - jotakin hyötyä siis vanhoista Hesareistakin.

Aloitimme heti antibioottikuurin eläinlääkärin ohjeiden mukaan. Yskä tuntui vähän hellittävän, mutta tänä aamuna, antibioottikuurin 3.päivänä, Lilli olikin kovin kovin väsynyt. Se nukkui kuin tukki, jalkakin oli jäänyt pesän reunalle .
Kuulin kun se kävi aamulla juomassa, mutta ei sitten sänkyyn palatessa jaksanut vetää jalkaa peiton alle. Onneksi ehdin juuri saada Lillin uuden lämpimän peiton valmiiksi. Siinä on paksusta villalangasta virkattu täyte ja molemmin puolin pehmeä trikookangas.

Aamulla Lilli ei jaksanut syödä, eikä välillä liikahtanutkaan, nukkui vaan peiton alla. Kävin muutaman kerran kokeilemassa hengittikö se vielä - onneksi hengitti. Laitoin sen suuhun vähän piimää pienellä ruiskulla, että saa jotakin nestettä ja ravintoa. Se heräsi ja nieli nesteen kiltisti, sitten annoin sille myös vettä samalla systeemillä, kun se ei jaksanut kupista juoda.

Onneksi se ei  kuitenkaan yskinyt, eikä tuntunut kuumeiselta. Tuumasin, että antibiootti oli alkanut vaikuttaa, sehän usein aiheuttaa ihmisillekin väsymystä kun sen vaikutus alkaa.

Päivällä laitoin ihmisille ruuaksi hernekeittoa, kun oli napakka pakkaspäivä. Siihen jäkiruuaksi tein perinteistä jälkiruokaa, pannukakkua. Sehän sattuu olemaan myös Lillikoiran suurta herkkua. Ja eikös alkanut pää nousta sängystä kun pannarin tuoksut levisi uunista!!! Jäähtynyt pannari maistui Lillille, se söi ison palan tosi innoissaan. Ja tietysti kaverikoiratkin saivat vähän maistaa.


Nyt illalla on Lillille jo maistunut oikeakin ruoka ja vesi on tehnyt kauppansa luonnonmenetelmällä. Muutama pikku yskäisy on vielä kuulunut, mutta eletään toivossa, että tauti hellittäisi kokonaan .

1 kommentti:

  1. Tuo Lillin 13 vuotta on kyllä jo kunnioitettava ikä, toivottavasti terveitä vuosia/aikoja riittää vielä. Noihin ikäkoiriin kiintyykin niin kovin, ettei koskaan tahtoisi irti päästää. Terveyttä toivotellen!

    VastaaPoista